Onderstaande motie is ingediend in de raadsvergadering van 27 november 2024 door LGN samen met Gemeentebelangen. Wethouder Alex Wekema gaf aan dat het college gaandeweg leert bij de opvang en (het kiezen van) locaties, en niet wacht op een evaluatie na bijvoorbeeld een jaar of drie jaar. Hij zegde toe dat hij samen met de burgemeester de raad geregeld bijpraat. Dat was reden voor LGN en GB om de motie niet in stemming te brengen.
Tijdens de raadsvergaderingen van 6 en 11 november had alleen LGN ideeën over verbeteringen in de ontwerp-begroting 2025. LGN diende 1 amendement en 2 moties in. Het amendement om de stichting Survival Norg in 2025 een bijdrage te geven en de motie om een strategisch personeelsbeleid voor het gemeentehuis te schrijven, werden verworpen. Alle andere fracties waren tegen. De motie om inwoners als gasten van de raad te gaan ontvangen kreeg wel brede steun. Alleen 4 raadsleden van GB waren tegen.
Uiteindelijk stemde Lijst Groen Noordenveld als enige fractie tegen de begroting gezien het grote bedrag (€ 1.000.000) voor de problemen in het gemeentehuis. Verder is er ten onrechte geen geld beschikbaar voor Survival Norg en andere sportaccommodaties, gaat er teveel geld naar dure woningbouwprojecten en is een stijging van gemiddeld 7,5% een te grote verzwaring van de gemeentelijke lasten voor inwoners.
Hieronder staan het amendement en de moties.
Van onderstaande 6 moties wees de rest van de raad er vijf af en werd die over de Oosterduinen aangehouden tot een volgende vergadering.
In de gemeenteraadsvergadering van 10 juli 2024 was gebiedsplan Roden-Zuid aan de orde. LGN had samen met CDA en LN onderstaande motie voorbereid vanwege het plan om voetbalvereniging ONR en stichting G-voetbal (voetbal voor mensen met een beperking) te verplaatsen. Wethouder Jos Darwinkel was van mening dat via technische vragen LGN had kunnen weten hoe dit werkelijk zit. Wat de werkelijkheid is, zei hij niet. De tekst van de motie is gebaseerd op de zienswijze van ONR, de reactie van het college en de tot nu toe bekende onderzoeken. Dat zijn duidelijke feiten. Het CDA was er niet bij in de raadsvergadering. De motie kreeg steun van LGN, LN en CU, te weinig voor een meerderheid.
Op 15 mei 2024 diende LGN deze motie in vanwege een rapport van de rekenkamercommissie uit april 2023 dat de gemeenteraad nog niet behandeld had. Burgemeester Klaas Smid meldde dat het college bezig is met de uitvoering van de aanbevelingen en er in de perspectiefnota op terug komt in juni / juli 2024. Bij de stemming waren alleen de 3 stemmen van LGN voor, de andere 20 waren tegen.
Deze motie werd op 15 mei 2024 niet aangenomen. Er waren 6 stemmen voor (LGN, LN, CDA, D66) en 17 tegen.
Op 3 april 2024 nam de raad een aantal wijzigingen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan. LGN stelde in een amendement voor om een aantal betuttelende regels te schrappen. Eén raadslid van de VVD steunde het amendement nadat het 3e punt uit het amendement verviel. Verder adviseerde LGN om een werkgroep van politie, ambtenaren en raadsleden kritisch naar de regels in de APV te laten kijken. Daarop moet nog een reactie komen.
Dit amendement van LGN is op 3 april 2024 ondanks steun van CDA en CU, niet aangenomen.
Dit amendement werd op 31 januari 2024 in de gemeenteraad afgewezen met de 3 stemmen van LGN voor en de overige 18 tegen.
Deze motie kwam op 8 en 13 november 2023 aan de orde bij de behandeling van de gemeentebegroting. Met 4 stemmen voor (LGN en 1 van GB) en 19 tegen, werd de motie verworpen.