Lijst Groen Noordenveld wil geregeld met leden en niet-leden overleggen over belangrijke thema's. In Noordenveld is water een belangrijk thema bij nieuwe bouwplannen (Peize-Zuid, Maatlanden - De Zulthe Roden, Zuidpoort Terheijl), verzakking van woningen, natuur (Onlanden) en wateroverlast in woonwijken (Norg-West, Peize).
De gemeente bereidt daarnaast een zogeheten Lokale Adaptatiestrategie voor om te voorkomen dat hitte, droogte, hevige neerslag en overstromingsrisico’s een bedreiging vormen.
Op donderdag 3 oktober a.s. organiseert LGN een openbare thema avond daarover. LGN wil dan met betrokkenen overleggen over problemen en mogelijke oplossingen.
Iedereen die vragen wil stellen of wil meepraten is van harte welkom op donderdag 3 oktober 2024 vanaf 20:00 uur in De Zwerfsteen, Esweg 18, 9305 TB Roderesch.
Raadsleden en bestuursleden van LGN zijn dan aanwezig om informatie te geven en te luisteren naar wat er leeft onder onze inwoners rond de waterproblematiek in Noordenveld.
In de vergaderingen van 18 en 26 september 2024 behandelde de gemeenteraad het bestemmingsplan Maatlanden de Zulthe voor zo’n 100 woningen in het nu groene gebied. Ondanks 44 afwijzende zienswijzen van inwoners was er vrijwel niets aan het plan veranderd en ging de raadsmeerderheid akkoord. LGN was tegen. Het is nu wachten op de officiële publicatie van het bestemmingsplan op officielebekendmakingen.nl. Daarna is er voor belanghebbenden zes weken de tijd om in beroep te gaan bij de rechters van de Raad van State. De procedure daar duurt momenteel 2 tot 3 jaar. Pas dan is er een uitspraak van de rechter en weet de gemeente of het plan aan alle regels voldoet.
Achterliggende stukken zijn te vinden op de website van LGN: https://lijstgroennoordenveld.nl/actueel/documenten/maatlanden-de-zulthe.html.
De inbreng van Tineke Nieboer in de gemeenteraad namens LGN was de volgende.
Op zaterdag 14 september 2024 was Tineke als fractievoorzitter van LGN te horen op RTVZulthe, samen met Daniëlle van Gennip van Parkbelangen Leekstermeer. Het ging onder meer om de manier waarop er geluisterd wordt naar betrokken burgers, zoals bij camping Meerzicht in Matsloot. Tot en met 21 september 2024 is de uitzending na te luisteren op https://rtvzulthe.nl/uitzending-gemist/ bij “Politiek op Zaterdag”. In de uitzending ging Tineke in op een rapport over de bestuurscultuur in verschillende gemeenten, waaronder Noordenveld. Het rapport is hier te vinden: https://www.raadsleden.nl/actueel/nieuws/vier-typen-lokale-bestuurscultuur.
In de maanden juni en juli vergaderde de gemeenteraad 9 keer. Steeds vaker zijn er technische problemen, waardoor openbaarheid en verslaglegging van gemeenteraadsvergaderingen in het gedrang komen. Van bijvoorbeeld de raadsvergadering van 15 juli over de perspectiefnota 2025, was lange tijd geen beeld- en geluidsverslag op internet beschikbaar.
In twee consulterende vergaderingen gaf de gemeenteraad aandachtspunten/denkrichtingen mee aan het college voor komende raadsvoorstellen over de huisvesting van het gemeentepersoneel (17 juni, 3 juni ging wegens internetstoring niet door) en de vluchtelingenopvang (17 juli).
Op 5 en 12 juni kwam het punt actualisatie omgevingsvisie Noordenveld en transitieplan omgevingsplan aan de orde. Het college stelde voor om de in 2016/2017 samen met veel inwoners opgestelde Omgevingsvisie 2030, te herzien. Helaas heeft het college ervoor gekozen om éérst van de Omgevingsvisie te gaan afwijken, met name voor Roden-Zuid en Maatlanden – De Zulthe. Een brede afweging is niet meer mogelijk zonder dat de afwijkende keuzes ter discussie komen. Er zou sprake zijn van participatie maar beleidsonderdelen waarover al participatie heeft plaatsgevonden worden uitgesloten. LGN was tegen omdat LGN een uitgebreid traject wil, waarbij elke inwoner de kans krijgt om te participeren in de verdeling over de gemeente van locaties voor onder meer sport, landbouw, natuur, wegen, bedrijven, fietspaden, hulp en zorg, woningbouw. In de optie van het college wordt inwoners al bij voorbaat de mond gesnoerd over een deel van de visie: dat ziet LGN als ‘uitsluitparticipatie”. Uiteindelijk stemden alleen LGN en LN tegen. Het college komt met een voorstel over de onderwerpen die wel of niet van participatie worden uitgesloten.
Ook de gemeenschappelijke regelingen (samenwerkingsverbanden met andere gemeenten rond veiligheid, milieucontroles, gezondheid, vervoer en recreatie) stonden op de agenda. Met name de RUD/Omgevingsdienst (milieucontroles) is al vele jaren een zorgenkindje. Woordvoerder Nelly Nieuwenhuizen wees erop dat de afgelopen twee jaar de bijdrage van de gemeente Noordenveld voor de RUD bijna verdubbeld is. Voor 2025 verwacht de RUD 18% urenstijging vanwege de invoering van de nieuwe Omgevingswet. Volgens de wethouder waren de stijgingen tot nu toe, anders dan hij eerder zei, niet vanwege de nieuwe wet. Bovendien zou de gemeente extra bijdragen van de rijksoverheid krijgen. Vanwege de onduidelijkheid van kostenoorzaken, ontbreken van een accountantsverklaring en de vraag of de urenstijging in de toekomst binnen de perken zal blijven, stemde LGN tegen de positieve reactie aan de RUD van de rest van de raad. Verder kwam na een voorlopig besluit in januari, de definitieve vaststelling van gewijzigde Gemeenschappelijke Regelingen (tekstaanpassingen wegens onder meer wetswijzigingen) aan bod. Ook hier was LGN als enige fractie tegen de wijzigingen voor de RUD/Omgevingsdienst Drenthe. LGN vindt dat meerjarige strategische plannen van de RUD/Omgevingsdienst altijd aan de gemeenteraden moeten worden voorgelegd. Nu mag het algemeen bestuur kiezen of er wel of geen reactie gevraagd wordt.
In een rondvraag op 12 juni vroeg Nelly Nieuwenhuizen om een rapport dat het college van de Nationale Ombudsman ontvangen heeft. Sinds 8 mei jl. staat op de website van de nationale ombudsman het bericht dat de gemeente Noordenveld onbehoorlijk gehandeld heeft tijdens een vergunningprocedure rond Langewijk 6 te Nieuw-Roden. Het college heeft het rapport aan de raadsleden toegestuurd.
In een motie van VVD, LGN en PvdA/GL werd het college opgeroepen om in gesprek te gaan met de Historische Vereniging Roon en Stichting Mensinge. Mensinge heeft de huur per 1 januari 2025 opgezegd en er is nog geen andere plek voor onder meer het archief van de Historische Vereniging. De motie werd met 22 stemmen voor en 1 stem (CDA) tegen, aangenomen. LGN had al eerder schriftelijke vragen gesteld na een gesprek met het bestuur van de Historische Vereniging. Uit de antwoorden blijkt dat de vereniging een half jaar uitstel heeft gekregen.
LGN vroeg via Nelly Nieuwenhuizen al een aantal keren naar de bouwactiviteiten op het terrein van Langbroek 7-9 in Peize. Het college lijkt, anders dan eerder, ook van mening te zijn dat het feitelijk gebruik strijdig is met het bestemmingsplan. Omwonenden wijzen al ruim 1,5 jaar op dergelijke overtredingen. Zij hebben de zaak aan de rechtbank voorgelegd. Op 12 juni werden schriftelijke vragen van het CDA behandeld. Bij een motie van LN met het verzoek om met spoed handhavend op te treden, liepen de meeste raadsleden weg vanwege een onduidelijk beeld van de situatie. LGN bleef zitten, maar doordat er onvoldoende aanwezigen waren (geen quorum) kon er niet over de motie gestemd worden. Op 10 juli antwoordde het college op vragen van LGN dat het nog niet wist wanner de raad de aanvraag omgevingsvergunning om voor Langbroek 7-9 af te wijken van de regels voor Bed and Breakfast, kan behandelen. Inmiddels heeft het college de behandeling van de aanvraag gestopt, vanwege het ontbreken van stukken. Doordat in de aanvraag een verzoek om legalisatie was gedaan, lag een handhavingsbesluit nog niet voor de hand. Nu moet het college wel zo’n besluit nemen, ook al steunde behalve LGN geen andere fractie de motie van LN om in deze zaak handhavend op te treden.
Wat later dan gepland werden de inspraakreacties gebiedsplan Roden-Zuid behandeld op 3 en 10 juli. De reactie van het college op de participatie is kort gezegd dat elders bouwen niet voldoende is en dat er nog veel onderzocht moet worden, bijvoorbeeld wat betreft verkeer, natuur, sportaccommodaties e.d. Het gaat nu zelfs over 400 in plaats van 250 woningen in het gebied. Voor verdere planvorming vroeg het college om een voorbereidingsbudget van € 965.000,00. LGN heeft vooraf een aantal schriftelijke vragen gesteld over het niet terugzien van de inbreng van degenen die zich hard maken voor behoud van het terrein van de voormalige Beukenhof. Ook is in het algemeen niet duidelijk met welke methode de opgehaalde informatie verwerkt en geanalyseerd is, en hoe de conclusies tot stand zijn gekomen. Uit de antwoorden bleek dat niet alle reacties volgens het college relevant waren en er mogelijk ook wat is zoek geraakt. Op 3 juli waren er veel insprekers met bezwaren tegen het gebiedsplan. Tineke Nieboer verklaarde bij de stemming op 10 juli dat LGN tegen een nieuwe woonwijk in Roden-Zuid is. LGN is vóór passende woningbouw binnen onze dorpen om onherstelbare schade aan onze karakteristieke groene omgeving te voorkomen. Er zijn goede alternatieve locaties, die passen bij de specifieke woonbehoeftes van onze inwoners. Bovendien zullen de smalle wegen rondom de geplande 400 woningen het verkeer niet aankunnen. Verder was alleen LN tegen, de overige 18 raadsleden waren voor. Bij dit plan diende LGN samen met CDA en LN een motie in voor een nader onderzoek naar inpassing in Roden-Zuid van het sportcomplex voor VV ONR en Stichting G-voetbal Noordenveld. Dan kan de raad als geheel een beter onderbouwde afweging maken. ONR en Stichting G-voetbal willen niet naar een andere locatie. Al eerder deden zij een verzoek om een bijdrage voor nieuwe kleedkamers en kunstgras. Voor woningbouw is het complex volgens het gebiedsplan niet meer nodig, maar het college wil de clubs toch verplaatsen. De motie kreeg steun van LGN, LN en CU (CDA was er niet), te weinig voor een meerderheid. Een motie van de VVD voor een onderzoek naar een alternatieve locatie waar de clubs gezamenlijk met VV Nieuw-Roden gehuisvest kunnen worden werd wel aangenomen. LGN vindt deze motie alleen gericht op verplaatsen en stemde net als LN en D66 tegen. Verder werd een motie van PvdA/GL met een verzoek om bij het verkeersonderzoek de variant mee te nemen van een ontsluiting via de Kaatsweg en de Norgerweg, aangenomen. Ook dit kan LGN net als LN niet steunen. Verkeer vanuit de nieuwbouw zal vooral richting Groningen gaan. Richting Kaatsweg is de verkeerde kant op. Die weg is nu een smalle weg voor recreatief en landbouw verkeer. Feitelijk geeft deze motie aan dat een goede verkeersontsluiting voor 400 extra huishoudens in Roden-Zuid niet op een normale manier mogelijk is. Het logo van LGN staat ten onrechte op deze motie. Dat de meerderheid zonder rekening te houden met bezwaren door wil, bleek ook uit de vestiging van een gemeentelijk voorkeursrecht (recht van eerste koop voor de gemeente) op een perceel grond in deelgebied 5 in Roden Zuid. Wel was coalitiepartij PvdA/GL tegen.
Onderdeel van de plannen voor Roden-Zuid is de verplaatsing van manege de Hulhorst van de Hullenweg naar de kruising Hullenweg / Esweg. LGN is tegen, omdat renovatie op de huidige plek van de manege een betere mogelijkheid is, met name financieel. De verplaatsing via grondruil betekent dat de gemeente de waarde van de grond van de huidige manege via woningbouw in Roden-Zuid moet terugverdienen. Tegen de verplaatsing was één zienswijze ingediend. Ten onrechte beweert het raadsvoorstel dat hierin geen ruimtelijke gronden naar voren gebracht zijn. Er wordt juist ingegaan op belangrijke ruimtelijke factoren als geluid, stikstofuitstoot, bomenkap en verkeersveiligheid. Hoewel uit de stukken blijkt dat er aanleiding is om de onderbouwing aan te passen (er wordt geen materiaal van de oude manege hergebruikt, er komen geen ruimtes voor dierenarts en hoefsmid, en geen meerdaagse activiteiten en grootscheepse evenementen) is er niets aangepast. Verder ontbreekt de voorgeschreven kapmelding voor enkele vroegtijdig verwijderde bomen. Met de stemmen van LGN tegen, ging de raad akkoord met de vergunning voor de verplaatsing.
Op 3, 8 en 15 juli 2024 waren de Jaarstukken 2023, Perspectiefnota 2025 en 1ste trimesterrapportage 2024 aan de orde. Met name de Perspectiefnota 2025 (voorbereiding op begroting 2025) is verontrustend. Het college vermeldt in een bijlage de geplande investeringen die niet doorgaan vanwege bezuinigingen. Uiteindelijk waren LGN en LN tegen de perspectiefnota, de rest was voor. Zoals altijd kwamen er veel onderwerpen voorbij.
Op 3 juli sprak Jantina van der Broek (directrice Museum Kinderwereld Roden) in over de problemen met het plan van het college om niet te investeren in vernieuwing. Verder is ook het onderhoud van het gemeentelijke pand aan de Brink in Roden waarin het museum zich bevindt slecht. LGN diende een motie in om uit de reserve onderhoud gebouwen de kosten die verband houden met het onderhoud te betalen en uiterlijk in 2025 onderhoud aan het gebouw in te plannen. Deze motie kreeg geen steun van andere fracties. Een algemene motie van GB, PvdA/GL en VVD waarin werd gevraagd om de renovatie niet uit te stellen en wel op te nemen in begroting van 2025 werd wel aangenomen. LGN, LN, CU waren tegen deze motie LGN onder meer vanwege de ook genoemde verhoging van de toeristenbelasting.
Een andere inspreker was Johan Kasper over de beëindigde vluchtelingenopvang in de Prins Willem Alexander Hoeve Alteveer. LGN had vooraf schriftelijke vragen gesteld, onder meer over de financiële verantwoording. Volgens de Trimesterrapportage is de crisisnoodopvang per 1 juni 2024 beëindigd omdat de eigenaar de overeenkomst heeft opgezegd. Het is echter bekend dat de eigenaar van de PWA-hoeve wel verder wil met een meerjarig contract. Het college gaf aan geen mogelijkheden te zien voor voortzetting van de opvang.
Helaas had het college de jaarstukken (hoe heeft de gemeente het financieel gedaan in 2023) pas kort voor 3 juli gepubliceerd. LGN vindt dat schandalig laat. De stukken hadden er eind mei al moeten zijn. Het gaat om de verantwoording van meer dan € 100.000.000,00 aan gemeenschapsgeld, die goed bestudeerd moet worden. In de stukken staat dat het jaar afgesloten is met een voordelig saldo van € 2,5 miljoen. Het positieve resultaat is vooral het gevolg van voordeel uit grondexploitaties (verkoopopbrengst bouwgrond) en een hogere algemene uitkering van de rijksoverheid. De accountant geeft een paar belangrijke adviezen aan de raad (gesprek met college over fouten bij rechtmatigheid, verbetering voorspellend vermogen) die LGN van harte onderschrijft.
Op zich staat de gemeente er nu financieel goed voor, maar de vooruitzichten zijn niet goed. Daarom stelt het college bezuinigingen voor op onder meer sportaccommodaties, cultuur, musea, zwembad Roden, herinrichting Nieuweweg Roden, flexwoningen, gebiedsverbetering Oosterduinen. Voor nieuwe schoolgebouwen (Hekakker Norg, De Verwondering Alteveer) staan nog geen bedragen vermeld. Verder lijken gemeentelijke lasten zoals de afvalstoffenheffing, flink omhoog te gaan. Deze bezuinigingen staan wat LGN betreft in schril contrast met de miljoenen die college en coalitie steken in grote uitbreidingsplannen. Eerder gemaakte afspraken zoals met Museum Kinderwereld, Manege Norg en Sportpark Eenerstaat worden helaas niet nagekomen. De voorgestelde keuzes zijn wat LGN betreft de verkeerde keuzes. Allereerst zal kritisch moeten worden gekeken wat er aan investeringen en aan personeelsinzet bespaard kan worden bij dure uitbreidingsplannen. Verder deden GB, PvdA/GL en VVD via een motie het voorstel om vanuit het Dorpenfonds na een extra bijdrage aan het Leefbaarheidsfonds, € 75.000,- aan de algemene middelen toe te voegen. Wat LGN betreft worden deze fondsen voor vergelijkbare activiteiten samengevoegd en was deze motie net als voor LN, niet akkoord. De motie van D66 en LN om een tegenvaller bij Sporthuis Peize op te vangen via een apart raadsvoorstel voor de aanleg van het hoofdveld tegen minimale kosten, werd aangenomen met de LGN-stemmen tegen.
Op 15 mei 2024 had LGN via een motie gevraagd om aanbevelingen van de rekenkamercommissie over te nemen voor verbetering van inzet en gebruik van demografische gegevens. Volgens burgemeester Klaas Smid voerde het college die aanbevelingen al uit en zou dat in de perspectiefnota zijn terug te vinden. Daarin staat echter alleen hoeveel inwoners en woningen er zijn. Dat is niet voldoende om goed beleid voor de toekomst te voeren. Zo is de vraag of er nog meer grote huizen nodig zijn, als er volgens de cijfers gemiddeld steeds minder personen in een huis wonen. Voor de grote behoefte aan betaalbare woningen, helpen de lang durende uitbreidingsplannen met relatief veel grote woningen, niet.
LGN wil daarom op korte termijn meer kleinere woningen voor lage inkomens. LGN stelde in een motie voor om vooral aandacht te besteden aan Norg en omgeving. De verdeling van investeringen over de verschillende dorpen ligt nogal scheef in de gemeente Noordenveld. Veel geld gaat naar Roden-Zuid, Maatlanden – De Zulthe Roden en centrumontwikkeling Roden. Er is een reserve sociale huisvesting Norg van zo’n € 1.000.000,00, maar die wordt nauwelijks gebruikt. De motie om in 2025 aan te sluiten bij eerdere raadsbesluiten over de inbreidingslocatie oude gemeentewerf Eenerstraat en woningen voor jongeren bij basisschool De Hekakker, en te kijken naar flexibele woningen op het Vluchtheuvel terrein, werd door de andere fracties afgewezen. Dat gold ook voor de door LGN gesteunde motie van LN om de reserve aan te wenden voor flexwonen/ modulaire sociale huisvesting. Wel werd een motie van de VVD om de mogelijkheden te verkennen voor inzet in de oude gemeente Norg van de bestemmingsreserve, met alleen de stem van LN tegen, aangenomen.
Voor gebiedsverbetering in de Oosterduinen Norg zijn er plannen sinds de Visie en Strategie Norgerduinen van 31 januari 2018. In 2024 was het Streefbeeld Oosterduinen er eindelijk. De motie van LGN om in 2025 in goed overleg met alle betrokkenen de uitwerking voort te zetten en de planvorming Oosterduinen als PM post te behandelen werd aangehouden tot een volgende vergadering. De motie van LN om niet handhavend op te treden tegen permanente bewoning, in afwachting van landelijke wetgeving, werd door de overige fracties afgewezen. LGN geeft de voorkeur aan voortzetting van het project, om handhaving te voorkomen.
De gemeente Noordenveld voert een rechtszaak met woningstichting Woonborg over verzakkingsschade aan woningen door gemeentelijke rioleringswerkzaamheden. Het lijkt erop dat er geen rekening is gehouden met de grote financiële consequenties als de gemeente in 2025 of 2026 de verzakkingsschade aan de woningstichting moet vergoeden. Een motie van LGN vroeg om een raadsvoorstel om een bestemmingsreserve in te stellen gericht op deze risico’s. Dat vonden de andere fracties niet nodig.
Het college schrijft over extra kosten voor uitvoering van de Wet Open Overheid. Inwoners vragen dossiers op omdat zij onvoldoende inzicht hebben in de achtergronden van gemeentelijke plannen en beslissingen. Volgens LGN is dat vooral bij projecten die veel weerstand oproepen en waarin weinig openheid geboden wordt. Besparen op deze kosten is mogelijk bij een keuze voor projecten met minder weerstand en meer draagvlak. Ook verdient tijdige en volledige communicatie meer aandacht. Doe daadwerkelijk iets met inbreng van mensen, wijs niet alles af. De huidige onrust over onbehoorlijk bestuur, geeft aan dat er veel niet goed gaat.
Het valt op dat ondanks de noodzaak tot bezuinigen, er wel € 1.000.000,00 voor uitvoering van de knelpunten van de interne organisatie moet worden uitgetrokken. Punt van zorg voor LGN en andere fracties is echter vooral het hoge ziekteverzuim: gemiddeld 10,33 %, een lichte stijging t.o.v. het vorige jaar (9,45%), en ruim boven het landelijk gemiddelde van gemeenten van 5-6%. LGN stelde voor om eerst de problemen beter in beeld te krijgen en de dieperliggende oorzaken te achterhalen, voordat er weer een groot bedrag wordt uitgegeven, maar de motie hierover kreeg geen steun.
De gemeentelijke bijdragen aan gemeenschappelijke regelingen zijn de afgelopen jaren behoorlijk verhoogd, zeker die aan de RUD/Omgevingsdienst. Als gemeenten moeten bezuinigen, moeten ook deze regelingen daaraan meehelpen, vindt LGN. Het verzoek in een motie, om dat bij de gemeenschappelijke regelingen naar voren te brengen kreeg echter geen steun. Een algemenere motie van VVD en D66 om voor 2025 mogelijk samenwerkingsmogelijkheden met andere gemeenten en/of provincie op te starten en taken uit te besteden, werd wel aangenomen. LN was tegen.
De leden van de KinderAdviesRaad voor 2024/2025 zijn benoemd vanuit de groepen 8 van verschillende basisscholen in de gemeente. De adviesraad van afgelopen vergaderjaar stelde voor om een pumptrack in Roden te realiseren. De huidige skatebaan voldoet niet. Een motie van de VVD om de mogelijkheden te onderzoeken en de raad voor het einde van 2024 daarover te informeren kreeg steun van alle fracties behalve LN. Wethouder Alex Wekema gaat met de kinderen eerst naar Veendam om een voorbeeld te bekijken.
GB vroeg op 10 juli naar mogelijkheden om tot een goede oplossing te komen voor zowel de bewoners van Vasalis in Roden als de Zorgroep Drenthe. Bewoners dreigen te moeten verhuizen vanwege gebruik van het gebouw als verpleeghuis. Wethouder Kirsten Ipema meldde dat de gemeente nog geen aanvraag voor een vergunning heeft ontvangen. Zij ziet nu geen mogelijkheden voor een voor iedereen goede oplossing.
Verder nam de gemeenteraad unaniem de volgende besluiten:
Het bestemmingsplan Kleinschalige windturbines Noordenveld was akkoord, ook al werd in meerdere zienswijzen gepleit voor windturbines van 25 in plaats van 15 meter hoog. De afweging om in het landschap kleinschaligheid de voorkeur te geven onderschrijft LGN net als de andere fracties. Windturbines en windwokkels met een as-hoogte van 15 meter zijn vergelijkbaar met de hoogte van volwassen bomen en zijn goed in het landschap in te passen. Een amendement van GB, PvdA/Gl en VVD om ook bij recreatie en verblijfsrecreatie in het buitengebied windturbines mogelijk te maken, werd aangenomen.
Het bestemmingsplan Uitbreiding Natuurbegraafplaats Noordenveld in Zuidvelde is vastgesteld.
De gemeenteraad ging niet akkoord met een omgevingsvergunning voor 7 woningen op het terrein van de Prins Willem Alexander Hoeve aan de Melkweg 13 te Alteveer. Een verklaring van geen bedenkingen werd overeenkomstig het collegevoorstel geweigerd. Men is het erover eens dat 7 woningen daar teveel is. Op verzoek van LGN wil het college een bemiddelende rol spelen tussen projectontwikkelaar en omwonenden voor een project met minder woningen. Een goede invulling van de sociaal-maatschappelijke bestemming van het terrein is blijkbaar erg moeilijk, zie de eerder vermelde kleinschalige vluchtelingenopvang.
De Wegsleepverordening werd geactualiseerd. Voor het wegslepen van voertuigen wordt sinds 2023 een ander bedrijf ingeschakeld. De tarieven en de plaats waar de voertuigen worden gestald zijn veranderd.
De Nota reserves en voorzieningen 2024 – 2027, over de manier waarop de gemeente omgaat met aparte “spaarpotjes” voor bijvoorbeeld huisvesting en onderhoud, werd vastgesteld.
Al op 8 november 2023 stelde LGN voor om in 2024 verkeersmaatregelen te nemen op de Hullenweg in Roden. Toen was daar geen steun voor, maar nu is alsnog voor tijdelijke verkeersmaatregelen in 2024 € 134.000,- beschikbaar gesteld, zodat fietsers veiliger van deze weg gebruik kunnen maken. LGN deelt daarbij de veel gehoorde zorgen van inwoners over de verkeersontsluiting van plan Roden-Zuid, die nog niet opgelost is..
De Verordening Bedrijveninvesteringszones (BIZ)-bijdrage 'Centrum Roden', 'Bedrijventerreinen Roden' en 'Bedrijventerrein Peize' 2025-2029 en het Reglement draagvlakmeting BIZ-bijdrage 2025-2029 zijn vastgesteld. Het betreft een regeling voor ondernemers om middels een toeslag op de WOZ geld te genereren voor gezamenlijke activiteiten. Elke ondernemer draagt bij, het aantal “free riders” wordt zo tot een minimum beperkt. De draagvlakmeting, gepland voor september 2024, zal bepalen of de heffing wordt voortgezet.
Het college mag mede namens de gemeenteraad een consultatiereactie op het wetsvoorstel Staat van Groningen over afhandeling mijnbouwschade gaswinning indienen. De daarmee samenhangende sociale agenda Nij Begun kreeg via een motie van GB, PvdA/GL, D66 en CU wel een reactie van de raad: gevraagd wordt om aandacht voor verbetering van de digitale vaardigheden van de inwoners van Groningen en Noord-Drenthe.
Lijst Groen Noordenveld was weer in de media te vinden:
- Over wateroverlast in Peize: op internet https://ditispeize.nl/2024/06/29227/
- Over de Historische Vereniging Roon: op internet https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/16610890/historische-vereniging-moet-wijken-van-landgoed-mensinge-wij-horen-in-roon
- Over participatiebeleid in De Krant van 4 juni en op internet: https://www.dekrantnieuws.nl/nieuws/actueel/78420/nog-weinig-participatie-bij-nieuw-participatiebeleid-noordenveld
- Over onbehoorlijk handelen gemeente volgens Nationale Ombudsman in het Roder Journaal van 11 juni
- Over herstel mijnbouwschade gaswinning (Nij Begun): foto Tineke Nieboer in de Krant van 2 juli
- Over Roden-Zuid: Roder Journaal 16 juli, De Krant 9 en 16 juli en op internet https://www.dekrantnieuws.nl/nieuws/actueel/79487/gebiedsplan-roden-zuid-met-meerderheid-er-door .
https://www.ditisroden.nl/pages/meer2.php?n_id=43325 en
- Over vluchtelingenopvang: op internet https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/16678082/noordenveld-buigt-zich-over-asielopvang-we-moeten-onze-ogen-niet-sluiten-voor-de-problemen
De inspraakreacties op gebiedsplan Roden-Zuid zijn op 3 juli en 10 juli 2024 in de gemeenteraad behandeld. De reactie van het college op de participatie was kort gezegd dat elders bouwen niet voldoende is en dat er nog veel onderzocht moet worden voordat er definitieve plannen zijn. Het gaat nu zelfs over 400 in plaats van 250 woningen in het gebied. De raadsmeerderheid volgde het college en stelde het gebiedsplan Roden-Zuid vast. Alleen LGN en LN zijn tegen het gebiedsplan.
Op 3 juli waren er veel insprekers met bezwaren tegen dit plan. De inbreng van LGN op die avond is te vinden op https://lijstgroennoordenveld.nl/actueel/entry/veel-bezwaren-tegen-gebiedsplan-roden-zuid-op-3-juli-2024.html. Op 10 juli gaf Tineke Nieboer namens LGN aan voor passende woningbouw te zijn binnen onze dorpen. Onherstelbare schade aan onze prachtige, karakteristieke groene omgeving wordt zo voorkomen. Bovendien zullen de wegen rondom de nieuwe woonwijk met 400 woningen het verkeer niet aankunnen. LGN diende samen met CDA en LN een motie in om de mogelijkheid voor Voetbalvereniging ONR en de Stichting G-voetbal Noordenveld open te houden om in Roden-Zuid te blijven. De motie kreeg steun van LGN, LN en CU (CDA was afwezig), te weinig voor een meerderheid. Het college en de raadsmeerderheid blijven inzetten op het verplaatsen van het sportpark en het gezamenlijk huisvesten met vv Nieuw-Roden. Een motie van de VVD om voor de voetbalverenigingen te zoeken naar een alternatieve locatie buiten Roden-Zuid werd met de stemmen van LGN, LN en D66 tegen, wel aangenomen. Ook een motie van PvdA/GL om in het verkeersonderzoek een mogelijke ontsluiting van Roden-Zuid via de Kaatsweg en de Norgerweg mee te nemen, nam de raadsmeerderheid aan. De logo’s van LGN en LN zijn door de fractie van PvdA/GL ten onrechte op deze motie gezet en na protest van LGN daartegen, niet aangepast. LGN en LN stemden tegen, want verkeer vanuit de nieuwbouw zal vooral richting Groningen gaan. Richting Kaatsweg is de verkeerde kant op en deze weg voor recreatief en landbouw verkeer is te smal. Feitelijk geeft deze motie aan dat een goede verkeersontsluiting voor 400 extra huishoudens in Roden-Zuid niet op een normale manier mogelijk is.
Met het verstrekte voorbereidingsbudget van bijna € 1.000.000,00 kan de gemeente de kosten van personeel en onderzoeken voor Roden-Zuid voorlopig betalen. In de stukken worden de stedenbouwkundige uitwerking, het opstellen van een omgevingsplan, onderzoeken naar ecologie, verkeer, archeologie, sportaccommodaties etc. genoemd. Het college verwacht voor deze vervolgstappen één tot anderhalf jaar tijd nodig te hebben.
Pas als er een omgevingsplan is vastgesteld zijn er juridische stappen tegen de gemeente mogelijk. Een gebiedsplan heeft geen juridische status. Het is een voornemen om concrete plannen te maken.
LGN heeft voor de liefhebbers een aantal voor het dossier Roden-Zuid belangrijke stukken bij elkaar gezet op de eigen website: https://lijstgroennoordenveld.nl/actueel/documenten/roden-zuid.html.
Van onderstaande 6 moties wees de rest van de raad er vijf af en werd die over de Oosterduinen aangehouden tot een volgende vergadering.
LGN deed op 15 juli een aantal voorstellen voor de begroting 2025. In de perspectiefnota wordt daarop vooruit gekeken.Het college gaat nu de ontwerp-begroting voorbereiden. Die wordt in november 2024 door de gemeenteraad behandeld. De volgende tekst was voorbereid.
De voorgenomen bezuinigingen op onder meer sportaccommodaties, cultuur, musea, zwembad Roden, herinrichting Nieuweweg Roden, flexwoningen en gebiedsverbetering Oosterduinen staan wat LGN betreft in schrille tegenstelling tot de miljoenen die college en coalitie steken in grote uitbreidingsplannen. Eerder gemaakte afspraken zoals met Museum Kinderwereld, Manege Norg en Sportpark Eenerstaat worden helaas, vooralsnog, niet nagekomen.
In de gemeenteraadsvergadering van 10 juli 2024 was gebiedsplan Roden-Zuid aan de orde. LGN had samen met CDA en LN onderstaande motie voorbereid vanwege het plan om voetbalvereniging ONR en stichting G-voetbal (voetbal voor mensen met een beperking) te verplaatsen. Wethouder Jos Darwinkel was van mening dat via technische vragen LGN had kunnen weten hoe dit werkelijk zit. Wat de werkelijkheid is, zei hij niet. De tekst van de motie is gebaseerd op de zienswijze van ONR, de reactie van het college en de tot nu toe bekende onderzoeken. Dat zijn duidelijke feiten. Het CDA was er niet bij in de raadsvergadering. De motie kreeg steun van LGN, LN en CU, te weinig voor een meerderheid.
Op 8 juli 2024 behandelde de gemeenteraad een aantal financiële stukken. De jaarstukken 2023 met de beoordeling door de accountant, de eerste trimesterrapportage 2024 (t/m april) en de perspectiefnota voor het opstellen van de begroting 2025. Op zich staat de gemeente er financieel goed voor, maar de vooruitzichten zijn niet goed. Daarom stelt het college bezuinigingen voor op onder meer sportaccommodaties, cultuur, musea, zwembad Roden, herinrichting Nieuweweg Roden, flexwoningen, gebiedsverbetering Oosterduinen. Voor nieuwe schoolgebouwen (Hekakker Norg, De Verwondering Alteveer) staan nog geen bedragen vermeld. Verder lijken gemeentelijke lasten zoals de afvalstoffenheffing, flink omhoog te gaan. Wat LGN betreft wordt eerst eens gekeken of dure projecten (zoals verplaatsing VV ONR, verplaatsing Manege, bouwplan Maatlanden-De Zulthe) wel door moeten gaan of goedkoper kunnen. Nelly Nieuwenhuizen voerde namens LGN het woord. Hieronder volgt de tekst die zij heeft voorbereid.
Op 3 juli 2024 behandelde de gemeenteraad gebiedsplan Roden-Zuid. Er waren veel insprekers met bezwaren tegen dit plan. Ook LGN wijst het plan af. De lange vergadering is hier na te luisteren: Agenda Noordenveld - Oordeelsvormende vergadering woensdag 3 juli 2024 19:30 - 23:00 - iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl).
De inbreng van LGN kwam van Tineke Nieboer. Zij had de volgende tekst voorbereid.